dissabte, 23 de març del 2013

REFLEXIÓ ORGANITZACIÓ PROFESSIONALS PLA DE TREBALL


Un dels temes que més m’ha preocupat durant la posada en pràctica del pla de treball en la seva fase 3 ha estat la manca de motivació de les tutores de 3r d’ESO respecte al que jo m’esperava en les diferents sessions de col·laboració que hi havia previstes. Per això hi he estat pensant, i ara puc definir-ne un breu anàlisi.

Causes:
            -La demanda inicial va sorgir fora de l’horari laboral pròpiament dit, ja que la primera demanda es va crear de manera informal en espais de pati i de trobades als passadissos entre la psicopedagoga i les diferents tutores de 3r d’ESO.
            -Dins l’horari de reunions/coordinacions del centre no hi ha un espai horari on es trobin els tutors de 3r d’ESO juntament amb la psicopedagoga del centre, sinó que per un cantó hi ha reunions de tutors (reunió dels tutors de 3r) i per l’altra reunió de coordinació de nivells (reunió amb un coordinador de cada nivell, el psicopedagog de centre i un membre de l’equip directiu).
            -L’horari dels docents està completament ocupat amb pocs espais per al treball personal.

Conseqüències:
            -S’han hagut de crear espais horaris extres per a reunir conjuntament les tutores de 3r ESO i la psicopedagoga del centre i docent de la optativa.
            -Clima d’estrès i poca participació a les reunions de la fase 3.
            -Actitud passiva de les tutores de 3r ESO.
            -Aparició del dubte en mi sobre la participació de les tutores en el procés.

Reflexions:
            -La figura del tutor inclou diferents tasques, entre elles, vetllar pels “seus” alumnes, ja sigui de manera directa o indirecta. Ha d’atendre als alumnes en la seva individualitat però alhora en la seva col·lectivitat com a grup classe; i, ha de prendre decisions individuals per a la seva docència al mateix temps que ha de contribuir a la interrelació de teories i decisions institucionals. És a dir, que aquestes tasques planificades en el pla de treball no li són del tot exemptes, sinó que es poden incloure dins les funcions que ha de suplir la seva figura.
            -Tal i com diu Luis Miguel Villar (2004)* “El cambio en el aula y en un centro escolar surge cuando los participantes evolucionan proponiendo nuevos valores sociales y educativos (...) de tal forma que los beneficiarios adopten decisiones de manera colaborativa y que las organizaciones lleven a cabo procesos de participación y de toma de decisiones, ...”. Per aquest motiu, no crec que hagi estat una mala idea fer participar les tutores de 3r d’ESO en el projecte, sinó del contrari una font d’enriquiment per a totes les parts, inclús l’alumnat de manera indirecta, i per això, només revisaria “el calendari” i l’espai i temps de les reunions per tal de millorar la interacció entre professionals, la qual entenc que és molt necessària. 
            -A més a més, després de llegir i rellegir el llibre amb la següent referència bibliogràfica: DDAA. Educar a la secundària. Vic: Eumo Editorial, 2000. No em cap cap dubte sobre la necessitat de cooperar entre els diferents professionals del claustre de professors de la ESO tal i com demostra aquest fragment: “La gestió individual per part del professorat del desenvolupament del currículum obert de la secundària obligatòria, així com de la diversitat social i personal de l’alumnat és del tot inviable. El treball coordinat i en equip del professorat és indispensable  tant per a l’acció educativa com per al desenvolupament personal i professional.” Per tant, crec que han valgut la pena tots els esforços invertits en fer participar activament als tutors de 3r d’ESO i que crec valdria la pena seguir-ho fent sempre que calgui tot i l’esforç de qui lidera el procés, en aquest cas el psicopedagog de centre. 

*VILLAR, Luis Miguel. Capacidades docentes para una gestión de calidad en Educación Secundaria”. Madrid: Editorial Mc Grawhill, 2004. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada